Får man dela filer?

Vad skeppet på bilden ska symbolisera är kanske inte så hemligt, det välkända Piratebay som gick i graven för några år sedan hade just ett priatskepp som sin logo och var ledande inom fildelning på nätet. Men hur är det? Får man verkligen inte dela saker online? Eller finns det undantag? 

Vad innebär fildelning?

Det första vi känner att vi behöver klargöra är vad fildelning egentligen innebär. Rent praktiskt betyder det att man delar filer man har på sin dator. Det är inte olagligt att dela med sig av sina filer, men det blir olagligt när det handlar om upphovsskyddat material. När man delar sådant som är upphovsskyddat gör man sig skyldig till piratkopiering, och det är det som är olagligt. Skulle någon hävda att du gör något olagligt genom ett mejl eller telefonsamtal är det bra om du tar emot tips från juristen innan du går vidare. 

Du får ha fildelningsprogram installerade

Att ha program installerade är inte olagligt, så länge det handlar om laglig mjukvara såklart. Bara för att de används inom piratkopiering så betyder det inte att de inte också har användningsområden som är fullt lagliga. Du behöver alltså inte avinstallera eventuella fildelningsprogram. 

Regler för musik

Enligt upphovsrättslagen är det faktiskt tillåtet att kopiera musiek för eget bruk. Om du köpt en CD-skiva så är det alltså fullt tillåtet att spara ner låtarna på datorn, och till och med göra en back-up, alltså kopiera skivan. Om du däremot lånar ut den kopierade skivan, eller delar den på nätet, så har du begått ett brott. 

Det här är lite luddigt men man kan oftast läsa på skivorna man köpt om det är tillåtet att kopiera dem för eget bruk eller inte. 

Jag visste inte att det var piratkopierat material

Det är svårt att leda i bevis att du har haft ett uppsåt med delandet. har det enbart hänt vid något enstaka tillfälle så kan det givetvis bero på att du inte visste. Har du däremot laddat hem tusentals filmer och musikstycken är det högst osannolikt att du inte haft uppsåt. 

15 Feb 2021